13/11/10

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Ανοιχτή Πόλη": Απόφαση για β΄γύρο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

"Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη"


Απόφαση για β΄γύρο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

Δήλωση Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για το αποτέλεσμα των εκλογών 2010


Για μια ριζοσπαστική απάντηση στην κρίση!

Για την άλλη Θεσσαλονίκη που είναι αναγκαία και εφικτή!

Ευχαριστούμε τους/τις Θεσσαλονικείς που με την ψήφο τους στήριξαν την “ανοιχτή πόλη”, αναγνωρίζοντας στις θέσεις μας τον εναλλακτικό, ριζοσπαστικό, κινηματικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια αυτοδιοικητική πολιτική, ώστε να φέρει την ουσιαστική αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνθήκες κρίσης και «μνημονιακού μονόδρομου».

Πριν από οχτώ χρόνια, ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη κομμάτων – κινήσεων της Ανανεωτικής-Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, εκφράζοντας την «άλλη Θεσσαλονίκη» συγκροτήσαμε τη δημοτική κίνηση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ».

Σήμερα, απαντώντας στα αμείλικτα ερωτήματα και τα μηνύματα της «μετά το ΔΝΤ εποχής» η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» παρέδωσε τη σκυτάλη στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ». Μια παράταξη της «αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής», που τις γραμμές της πυκνώνουν άνθρωποι με κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση, κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, όπως οι «επιτροπές ακρίβεια-stop» και το κίνημα κατά των διοδίων, συνελεύσεις σε επίπεδο γειτονιάς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που δεν εξαντλείται σε αφορισμούς και στο ρόλο της Κασσάνδρας, που δεν είναι πολιτικά μονόχνωτη και δεν στηρίζεται σε «ληγμένα» στερεότυπα, αλλά πατώντας στις καλύτερες παραδόσεις της και εμπνεόμενη από πανανθρώπινες αξίες, προσπαθήσαμε να αγκαλιάσουμε και να κινητοποιήσουμε όσους/ες «δεν βολεύονται με λιγότερο ήλιο» και θέλουν μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή-βιώσιμη πόλη.

Επιδιώξαμε το διάλογο και το συντονισμό δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας που αναζητούν τη ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της και όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο πλαίσιο του δικομματισμού, όπως φιλοδοξούν ο εκλεκτός της κυβέρνησης κ. Μπουτάρης και οι υποστηρικτές του (κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΑΡΙ., Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και γνωστές φιγούρες της «επάρρατης» -κατά τ’ άλλα- Δεξιάς). Ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ακόμη και μετά την καταλυτική για την κυβέρνηση εκλογική ετυμηγορία της περασμένης Κυριακής, πασχίζουν να μας πείσουν πως οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόσωπο του δημάρχου και ελάχιστα έως καθόλου τον άγριο καπιταλισμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που οι νέοι δήμαρχοι θα κληθούν να εφαρμόσουν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών ως «αναγκαίο-δήθεν-κακό».

Απέναντι στις δημαγωγικές κορώνες της δεξιάς Διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το «μνημόνιο» προτείναμε έγκαιρα την εφαρμογή ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» στην πόλη μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-«τρόικας», όπως ζητεί εδώ και καιρό και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτοί που κόπτονται σήμερα για τα θύματα της κρίσης και ανακάλυψαν εν μέσω των εκλογών την κοινωνική πολιτική απάντησαν στην πρότασή μας με την εκκωφαντική σιωπή τους!

Δεν πάψαμε επίσης να τονίζουμε ότι η αυτοδιοικητική μάχη είναι ταυτόχρονα και μια ιδεολογική αναμέτρηση για τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης: από τη μια μεριά, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες της «Χουντο-Δεξιάς του Κυρίου» και τη διαφθορά. Από την άλλη, μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο.

Με αυτό το σχέδιο, που συνιστά ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές και κατεστημένες λογικές, που δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις και ενεργοποιεί τους πολίτες να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ζητήσαμε την ψήφο τους. Με πενιχρά οικονομικά μέσα και παρά τους αποκλεισμούς από τα κεντρικά κανάλια, εξασφαλίσαμε την επανεκλογή μας στο νέο Δ.Σ., γεγονός που μας επιτρέπει να προσφέρουμε με νέα δύναμη στο δήμο και την πόλη. Αλλά το ποσοστό που πετύχαμε είναι, κατά τη γνώμη μας, κατώτερο των πραγματικών μας δυνατοτήτων. Είναι φανερό ότι η διάχυτη συμπάθεια προς τη δημοτική μας παράταξη δεν εκφράστηκε με την ανάλογη θετική ψήφο στην κάλπη. Πληρώσαμε κι εμείς τις συνέπειες από τον κατακερματισμό και τη συνειδησιακή κρίση του πολιτικού χώρου που μας στηρίζει και που εκφράστηκε και με την αποχή. Το μεγάλο κέρδος όμως είναι η πολιτική και ψυχική ενότητα που κατακτήσαμε δουλεύοντας για τον κοινό σκοπό. Η δυναμική συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων στην προεκλογική εκστρατεία και το ψηφοδέλτιο αποτελούν το κεκτημένο και το νέο θεμέλιο της αυτοδιοικητικής μας δράσης.

Επειδή δεν «νίπτουμε τας χείρας μας» απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα και το μέλλον της πόλης, επειδή είναι έξω από τις αρχές μας η αποχή και οι ισοπεδωτικοί αφορισμοί του τύπου «όλοι ίδιοι είναι», η τοποθέτησή μας απέναντι στους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, γίνεται με όρους αριστερής, ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης, με βάση τους προγραμματικούς άξονες της εκλογικής μας διακήρυξης για μια «Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής».

Ως προς τον κ. Γκιουλέκα, όσες αποστάσεις κι αν κρατάει από το αμαρτωλό καθεστώς Παπαγεωργόπουλου, τη νεόκοπη «Ομάδα Δημιουργίας» κοσμούν γνωστοί στυλοβάτες του προκατόχου του. Οι εθνικιστικές του θέσεις και οι στενοί δεσμοί του με τον υμνητή της χούντας μητροπολίτη Άνθιμο τον καθιστούν παντελώς ακατάλληλο για δήμαρχο της πόλης. Μια πόλη στην οποία πρέπει να αφυπνιστούν η πολυπολιτισμική της συνείδηση και η κοινωνική της μνήμη, ώστε να αγκαλιάσει τον πλούτο του διαφορετικού, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που συνέρρευσαν στην πόλη, αλλά και να συνεργαστεί με τους Βαλκάνιους γείτονές της χωρίς εθνικιστικές παρωπίδες.

Ως προς τον «εναλλακτικό» κ. Μπουτάρη, η πρόσδεσή του στο κυβερνητικό άρμα, ο πολιτικός του καιροσκοπισμός και οι παλινωδίες του γύρω από κρίσιμα ζητήματα της πόλης, τον καθιστούν αφερέγγυο για τη θέση του δημάρχου. Ενδεικτική η θέση του κατά του δημοψηφίσματος για την υποθαλάσσια, κατά της προσφυγής για τη διάσωση των Αλευρόμυλων ΑΛΛΑΤΙΝΗ, υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι κ.α.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» – ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία – θεωρεί και τους δύο υποψήφιους Δημάρχους ακατάλληλους για να αντιμετωπίσουν τα «κακοφορμισμένα» προβλήματα αυτής της πόλης, πολύ δε περισσότερο να δρομολογήσουν την ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη. Μ’ αυτά τα κριτήρια καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στο β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Εμείς θα είμαστε εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους Κοινωνικούς Αγώνες συνεχίζοντας και διεκδικώντας μια πόλη, που όχι μόνο θα την κατοικούμε μα θα τη νιώθουμε ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ. Μια τέτοια πόλη δεν μπορεί να είναι παρά μια ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ.



Θεσσαλονίκη 11-11-2010

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»